Epicondyliitit

Tenniskyynärpää eli lateraalinen epicondyliitti tarkoittaa olkaluun ulomman sivunastan tulehdusta. Vaiva on tavallinen tenniksen pelaajilla, joten yleisessä käytössä puhutaankin tenniskyynärpäästä. Vaivan syynä pidetään jänteen rappeumamuutoksia. Tenniskyynärpää- nimityksestä huolimatta tavallisimmin syynä on työssä tapahtuva ranteen ja sormien ojentajien toistuva ylikuormitus tai äkillinen tapaturma.

Ranteen ja sormien koukistajajänteiden tulehdus on nimeltään mediaalinen epicondyliitti ("golfaajan kyynärpää"). Mediaalinen epicondyliitti on noin 10 kertaa lateraalista epicondyliittia harvinaisempi. Epicondyliiteissa ojentajien tai koukistajien toistuvan ylirasituksen lisäksi altistavina tekijöinä on usein kyynärvarren kiertoliikkeet ja tärinä. Alkuunpanevana tekijänä saattaa olla tottumattomuus raskaaseen työhön (vasarointi, ruuvaus jne) tai kevytkin jatkuva toistotyö. Epicondyliittia esiintyy tavallisimmin 40 - 50 vuotiailla, joskin todennäköisesti tietokoneiden ja -pelien yleistyttyä epicondyliittia tullaan näkemään aiempaa nuoremmilla.

Oireilua hoidettiin aikoinaan pääosin lääkärin injektoiman kortisonin avulla ja siitä saattaakin olla hyötyä alkuvaiheessa kivun saamiseksi hallintaan. Pidemmän aikavälin tulokset ovat kuitenkin huonompia kuin ilman kortisonilla hoidetuilla. Tähän tosin saattaa olla vaikuttanut se, että monesti hoitoon ei ole sisältynyt fysioterapiaa lainkaan. Oireilun alkuvaiheessa olennaista on kipua aiheuttavan rasituksen välttäminen, monesti myös paikallinen kylmähoito auttaa. Fysioterapiassa erilaisen fysikaalisen terapian lisäksi oleellista on ergonomian kartoittaminen, kyynärvarren lihasten venyttely ja asteittain etenevä, asiakkaan itsensä säännöllisesti toteuttama harjoitteluohjelma sisältäen etenkin eksentrisiä harjoitteita. Osa asiakkaista hyötyy myös manuaalisen terapian menetelmistä, kuten erilaisista fasciatekniikoista. Lisäksi erilaisista tuista saattaa olla apua, kuten myös kinesioteippauksesta.

Tästä linkistä pääset suoraan yhteydenottolomakkeelle, jolla voit tiedustella ohjausaikaa.

flexibar_600px2.jpg

Etusivulle


Jaa Facebookissa

Facebook