Rannemurtuma
Rannemurtumasta puhuttaessa yleisimmin tarkoitetaan värttinäluun alapään murtumaa (=distaalinen radiusmurtuma). Värttinäluun distaalinen murtuma on yli 50-vuotiaiden tavallisin murtuma, joka väestön ikääntyessä tullee valitettavasti vieläkin yleistymään. Mikäli ranteessa on virheasentoa, korjataan se tavallisesti paikallispuudutuksessa vetämällä, minkä jälkeen murtuma tuetaan liikkumattomaksi kipsaamalla. Mikäli asento ei pysy tai murtuma on vaikeampi laadultaan, voidaan se joutua korjaamaan leikkauksessa.
Murtuman luutumisen aikana rannetta ei luonnollisestikaan saa liikutella, ranne on tuettuna liikkumattomaksi joko kipsillä tai käyttäen ulkoista kiinnityslaitetta (eksterni fiksaattori). Tämä ns. immobilisaatiovaihe kestää tapauksesta riippuen useamman viikon. Immobilisatiovaiheessa on erityisen tärkeää kuitenkin huolehtia vapaina olevien sorminivelten ja kyynär- ja olkanivelen liikkuvuudesta päivittäisillä jumppaliikkeillä sekä turvotuksen hoidosta esim. kohoasennon avulla. Sormien liikkuvuutta voi ylläpitää esim. kuvassa olevien harjoitteiden avulla. Kohoasennossa tehtynä sormiliikkeet myös vähentävät turvotusta.
Immobilisaatiovaiheen jälkeen lähdetään vähitellen palauttamaan käden normaali toimintakyky. Paitsi että ranteen ja käden nivelissä saattaa esiintyä jäykkyyttä ja käsi on voimaton, ongelmia saattaa olla myös sormijänteiden ja keskihermon liukumisessa. Kipsauksen jälkeen myös peukalon CMC- nivelessä on usein liikerajoitusta vaikeuttaen peukalon avaamista sivulle ja haitaten näin mm. laajaa tarttumisotetta. Osalle kuntoutukseksi riittänevät huolellisesti ohjatut omatoimiset harjoitteet, komplisoituneemmissa tilanteissa potilas kannattaa lähettää käsiterapeutin vastaanotolle. Terapianurkka Raahessa keskityn paitsi rannenivelen liikkuvuuden palauttamiseen, myös sormien ja käden liikkuvuuden ja elastisuuden palauttamiseen.
Tutkimusnäytön valossa kotiharjoittelun lisäksi toteutettava ohjattu harjoittelu näyttäisi lisäävän ranteen liikkuvuutta paremmin pelkkään kotiharjoitteluun verrattuna. Kohdennetut harjoitukset näyttäisivät vähentävän toiminnanvajetta ja parantavan yläraajan toimintaa murtuman jälkeen.
Mikäli haluat tulla Terapianurkkaan käsiterapiaan, voit jättää yhteydenottopyynnon ja tiedustella vapaita aikoja tästä linkistä. Mikäli vakuutusyhtiö korvaa fysioterapian, voit joko pyytää maksusitoumusta suoraan Terapianurkka Raaheen tai hakea korvaukset vakuutusyhtiöltäsi jälkikäteen. Vakuutusyhtiöistä Terapianurkka Raahella on kumppanuussopimus LähiTapiolan, Fennian, Turvan ja Pohjantähden kanssa, mutta asiakkaita vastaanotetaan kaikista vakuutusyhtiöistä.