Fysioterapialähete ja KELAn korvaukset

Fysioterapiaan voi hakeutua joko lääkärin lähetteellä tai ilman. Kelakorvauksen saamiseksi pitää olla lähete (=tutkimus ja hoitomääräys fysioterapiaan). Sairasvakuutuksen korvauskäytännöt muuttuivat 1.1.2016. Korvausta maksetaan jokaisesta lääkärin määräämästä tutkimus- ja hoitokäynnistä Kelan omien, aikaperusteisten taksojen mukaisesti. Lääkäri voi määrätä yhdellä tutkimus- ja hoitomääräyksellä fysioterapiaa maksimissaan 15 kertaa. Fysioterapian tulee perustua laillistetun fysioterapeutin tekemään alku- ja loppututkimukseen. Tämän fysioterapeutin tulee olla hoitovastuussa koko hoitosarjasta. Tutkimus- ja hoitomääräys on voimassa vuoden allekirjoituspäivämäärästä ja sen voi käyttää halutessaan useammassa osassa.

Terapianurkassa on otettu Kelan suorakorvaus käyttöön 24.1.2017 alkaen eli lääkärin lähetteellä Kelakorttia näyttämällä maksettavaksi jää vain omavastuuosuus.

Kela on pienentänyt fysioterapiakorvauksia 1.1.2016 alkaen siten, että 30 min fysioterapiasta Kela korvaa 4e, 45min terapiasta 6e ja 60min terapiasta 8e. Taksat voi tarkistaa Kelan sivuilta www.kela.fi/taksat. Korvausta ei makseta enää ryhmässä annettavasta liikuntahoidosta, altaassa annetun liike- ja liikuntahoidon lisämaksusta eikä erikseen veloitetusta laiteharjoittelusta, lämpö- sähkö- tai muusta fysikaalisesta hoidosta. Samaan korvaukseen oikeuttaa myös nykyään etäyhteydellä toteutettu fysioterapia.