Kinesioteippaus






Kinesioteippauksen kehitteli 1970- luvulla japanilainen kiropraktikko Kenzo Kase. Urheilijoiden lisäksi teippauksia käytetään nykyään fysioterapiassa muiden menetelmien kanssa lähinnä erilaisissa tuki- ja liikuntaelin- ja neurologisissa ongelmissa.

Kinesioteippauksessa käytetään erilaisia tekniikoita, joilla on hieman erilaisia vaikutusmekanismeja. Yleisimmin teippausta käytetään lievittämään kipua ja lisäämään nivelliikkuvuutta ja lihasvoimaa. Menetelmällä voidaan myös vähentää turvotusta sekä pehmentää arpikudosta. Kinesioteippausta voidaan myös käyttää ohjaamaan niveltä toimimaan oikein ja sillä saadaan myös niveltä jonkin verran tuettua.

Kinesioteippi on joustava ja hengittävä, materiaali 100% puuvillaa. Teippiliima on akryylipohjaista, mikä ei tavallisesti aiheuta allergisia reaktioita. Vaikka teippejä on saatavilla eri värisiä, niin ominaisuuksiltaan ne ovat kaikki samanlaisia. Teippiä voidaan pitää asettelusta, ihosta ja hoitokohteesta riippuen muutamasta vuorokaudesta jopa pariin viikkoon saakka. Pääsääntöisesti suosittelen teippiä pidettäväksi 3-5vrk. Teippi saa kastua eli sen kanssa saa saunoa, käydä suihkussa ja uimassa.

Terapianurkassa käytän kinesioteippausta paljon erilaisissa olkavaivoissa, kuten esim. olkanivelen löysyydessä, sormivammoissa, epikondyliiteissä tai erilaisissa alaraajaongelmissa muun fysioterapian ohella. Hyvä apu kinesioteipistä saadaan myös erilaisissa lihasten tai nivelten kiputiloissa tai ylijännittyneen lihaksen rentouttamisessa. Teen myös pelkkiä teippauksia ilman varsinaista fysioterapiaa. Käyttämiäni teippimerkkejä ovat tätä nykyä K-Active ja Kinesiology-tape, aiemmin käytin myös SportsTex ja PinoTape- teippejä. Koska ensimmäinen kerta sisältää teippauksen lisäksi tutkimista ja teippauksen suunnittelun, varataan aikaa siihen teippauksen kohteesta riippuen 30 - 45 min, jolloin hinnoittelu menee normaalin fysioterapian taksan mukaisesti. Mahdolliset jatkoteippaukset ovat 20 - 25e /kerta teippauksen laajuudesta riippuen. Voin myös ohjata käyttämäni tekniikan esim. mukana olevalle perheenjäsenelle, jolloin jatkoteippaukset pystyy suorittamaan itse.

Takaisin etusivulle

Jaa Facebookissa